از رادیولوژی بیشتر بدانید!
رادیولوژی
تصویر برداری از قسمت های مختلف بدن برای تشخیص بیماری ها از گذشته تاکنون استفاده شده است.
کاهش دوز اشعه به بیمار و بهبود کیفیت رادیوگرافی ها، مستلزم استفاده از دستگاه های جدید و پیشرفته رادیولوژی است.
به علاوه مهارت کارشناسان مجرب و نحوه انجام تصویربرداری ها نیز بسیار مهم است.
نهایتاً دقت و تجربه پزشک رادیولوژی در تکمیل فرآیند تشخیص امری حیاتی است. با استفاده از رادیوگرافی های ساده می توان از سلامت استخوان ها و نسوج نرم اطلاع پیدا کرد.
همچنین رادیوگرافی ها با ماده حاجب خوراکی مثل باریم به پزشک در تشخیص بیماری های دستگاه گوارش از جمله معده و روده کمک می کند.
مواد حاجب تزریقی نیز جهت بررسی کلیه ها و مجاری ادراری بکار می آید.
هر یک از رادیوگرافی ها با ماده حاجب تزریقی و خوراکی و بعضی از رادیوگرافی های ساده نیاز به آمادگی قبلی دارند که از قبل به بیمار اطلاع داده می شوند.
هشدار: با توجه به مضر بوده اشعه برای افراد باردار، در صورتی که حتی مشکوک به بارداری هستید کارشناس مربوطه را مطلع و از انجام رادیوگرافی ها با اشعه ایکس خودداری نمایید.
اشعه X و امواج صوتی
اموج صوتی مفید در تشخیص، کمک در درمان
مرکز رادیولوژی و سونوگرافی ماد با در نظر داشتن فوائد و مضرات چگونگی استفاده از انواع دستگاه های رادیولوژی و اشراف کامل بر چگونگی آماده کردن متقاضیان برای استفاده های گوناگون از این دستگاه های مجهز و مدرن، تصویربرداری پزشکی و همچنین در انواع سونوگرافی ها و ماموگرافی آماده ارائه تشخیص های علمی، دقیق توسط پزشکان مجرب از مراکز فعال در امر تشخیص و درمان بیماری ها می باشد.
رادیوگرافی اندام ها
رادیوگرافی ها به دو روش ساده و رنگی انجام می شود:
- رادیوگرافی های ساده
(جهت مشاهده ضایعات استخوانی و مفصلی) مانند عکس های ساده از استخوان های بدن است که در این صورت بیمار نیاز به آمادگی ندارند.
- رایوگرافی های تخصصی رنگی
جهت مشاهده فیزیولوژی نسج نرم بدن مانند عکس های رنگی مری، معده، روده ها، کلیه، مثانه، مجاری ادرار، رحم و لوله های رحمی(هیسترو سالپنگو گرافی) و …. که در این موارد بیمار نیاز به آمادگی قبلی دارد.
این رادیوگرافی ها، بعد از آمادگی برحسب درخواست ماده حاجب خوراکی یا تزریقی جهت مشاهده بافت یا اندام مورد نظر انجام می شود.
رادیولوژی دهان، دندان، فک و صورت
امروزه با کمک روش های مختلفی می تون از سلامت دندان ها و استخوان فک مطلع شد. دستگاه پانورکس با یک چرخش کامل تصویر سری کامل از دندان های بالا و پایین را در اختیار دندانپزشک قرار می دهد و که به تشخیص بیماری های ریشه دندان، فک بالا و پایین کمک بسیاری می نماید.
دستگاه سفالومتری که در ارتودنسی، جراحی های فک و صورت، گوش، حلق و بینی کاربرد دارد نیز می تواند زوایای مختلف فک و استخوان های صورت را در اختیار پزشک مربوطه قرار دهد.
با کمک دستگاه پری اپیکال از دندان ها به صورت انفرادی تصویربرداری می شود.
کشف و درمـان زود هنـگام مشکلات دندانـی از هـدر رفت پول و زمان جلوگیـری کرده و باعث ممانعت از بروز ناراحتی های غیر ضروری می گردد. معاینه رادیوگرافیک، مشکلاتی از ساختار دهان را که در طی معاینه معمولی دیده نمی شود، آشکار می سازد. اگر شما تومور پنهانی داشته باشید، رادیوگرافی ها ممکن به شما کمک کند که زودتر آن را کشف و درمان کنید.
بسیاری از بیماری های دندان و بافت های احاطه کننده آنها هنگام معاینه معمول دندانپزشکی دیده نمی شوند. از جمله مواردی که یک معاینه رادیوگرافیک آنها را آشکار می کنند عبارتند از:
- نواحی کوچک پوسیدگی بین دندان ها
- عفونت استخوان
- آبسه یا کیست
- ناهنجاری های تکاملی
- بعضی انواع تومورها
- دندان نهفته
سونوگرافی
امروزه سونوگرافی دیجیتال خط مقدم تشخیص در بسیاری از بیماری ها است.
بی خطر بودن این روش تشخیصی باعث شده تا در تشخیص بسیاری از بیماری های داخلی، کودکان، زنان و مشکلات عروقی استفاده شود.
سونـوگــرافی کلیه احشای شکمی و لگنی در افراد بزرگسال، کودکان و نوزادان قابل انجام است. با این روش کاملاً بی خطر می توان از بیماری نوزادان از قبیل:
خونریزی مغزی، دررفتگی لگن و برگشت غذا از معده به مری مطلع شد.
در یک بارداری بدون مشکل حداقل سه بار سونوگرافی توصیه می شود:
الوین سونوگرافی (۸-۶ هفته)
برای تعیین زمان زایمان
دومین سونوگرافی (۱۴-۱۱ هفته)
جهت غربالگری بیماری های کروموزومی
سومین سونوگرافی (۲۴-۱۸ هفته)
جهت برر سی ناهنجاری های مغز، قفسه سینه، شکم و اندام های جنین (غربالگری دوم)
سونوگرافی سه بعدی و چهار بعدی (۳۰-۲۰ هفته)
سونوگرافی کالر داپلر بارداری: بررسی خونرسانی جنین و جفت در جنین هایی با وزن کمتر از حد نرمال با سونوگرافی کالر داپلر قابل انجام است.
سونوگرافی بیوفیزیکال: برر سی احتمالی وجود زجر جنینی با احتمال خفگی در جنین هایی با کم شدن حرکات جنینی در اواخر سه ماه سوم بارداری از دیگران سونوگرافی های تکمیلی دوران بارداری است.
تشخیص بیماری های کروموزومی
سونوگرافی بسیار مهمی که در تشخیص ناهنجاری های کروموزومی کمک کننده است، بررسی ضخامت چین پشت گردن یا همان NT می باشد که به همراه وجود استخوان بینی تا حدود زیادی در تشخیص زودرس بیماری هایی مثل سندروم داون مؤثر است.
بهترین زمان انجام این قسمت غربالگری هفته ۱۱ تا ۱۳ حاملگی است و همزمان با آن بهتر است آزمایش خون مربوطه نیز انجام شود.
در صورتیکه نتایج آزمایشات غربالگری سه ماهه اول ریسک بالای ناهنجاری کروموزومی را انجام دهد بیمار جهت سایر اقدامات تشخیصی مثل آمنیوسنتز هدایت می شود.
سونوگرافی چهار بعدی
جدیدترین سونوگرافی بارداری، سونوگرافی چهار بعدی است.
با این روش امکان مطالعه بسیار دقیق جنین جهت بررسی ناهنجاری های قابل تشخیص پیش از تولد در اختیار پزشک قرار می گجیرد.
بعلاوه تصاویر بسیار زیبایی از جنین ضبط شده که برای همیشه ماندگار است.
بهترین زمان انجام این نوع سونوگرافی هفته ۱۸ تا ۲۵ هفتگی است.
سونوگرافی داپلر رنگی
داپلر رنگی یکی از انواع سونوگرافی های تشخیصی است که در آن بدون وارد شدن به عروق می توان از عروق شریانی و وریدی تصاویر جامعی به دست آورد.
انسدادهای عروق گردنی، ناهنجاری های عروقی و واریس، اندام تحتانی جزو موارد استفاده از این تکنولوژی است .
بعلاوه با استفاده از داپلر رنگی در خانم های باردار می توان از کمبود خون رسانی و عدم رشد جنین مطلع شد و اقدامات پیشگیرانه به عمل آورد.
به علت نداشتن امواج مضر برای جنین می توان از این دستگاه برای تشخیص حاملگی ها و بدست آوردن اطلاعات مفیدی از سلامت جنین و موقعیت آن در رحم مادر و بررسی رشد قسمت های مختلف استفاده کرد.
ماموگرافی
یکحی از مهم ترین و مؤثر ترین راه های تشخیص سرطان سینه بخصوص در مراحل اولیه بیماری، انجام ماموگرافی است که مؤثر ترین راه های مبارزه با این بیماری تشخیص آن در مراحل اولیه پیدایش است.
سرطان های پستان معمولاً از ربع خارجی پستان آغاز شده و ممکن است توده های بدخیم به فاشیای قفسه سینه اتصال یابد و یا به پوست گسترش پیدا کنند و موجب فرورفتگی شوند.
سرطان پستان به تدریج گسترش می یابد و اغلب موارد گره های لنفی زیر بغل و در طول شریان پستانی داخل را دربر می گیرد.
در حدود ۹۰ درصد از ضایعات خوش خیم و بدخیم پستان از طریق لمس پستان شناسایی می شود. با این حال ممکن است تا زمان قابل لمس شدن یک توده بدخیم بدون درد و منفرد، گسترش به گره های لنفی صورت گرفته باشد.
بنابراین، تشخیص در مراحل اولیه سرطان، به عنوان یک عامل حیاتی در درمان موفق به شمار می رود.
توصیه می شود با مراجعه به کلینیک پستان و معاینه توسط جراح از سلامت سینه های خود آگاه شوید برای بانوان بالای ۴۰ سال، سالی یک بار ماموگرافی و برای بانوان زیر ۴۰ سال هم سونوگرافی از پستان نیز توصیه می شود.
دیدگاهتان را بنویسید